Stille Nacht - Gitaarmuziek
00:00 / 00:00

De geschiedenis van het lied

 

Knagende muis of regen?
Op kerstavond van het jaar 1818  had de organist Franz Gruber een groot probeem: Zijn orgel deed het plotseling niet meer! Er zat een gat in de blaasbalgen. Het was niet duidelijk of dit kwam door het vocht van de vele regen die er gevallen was, of dat er een muis aan had zitten knagen.

Maar een probleem was het wel, want zonder orgel zou het wel een hele kale kerstviering worden dat jaar.

 

Gitaar

Hij vroeg de priester, Josef Mohr om raad. Die had een gitaar in een hoekje van zijn kamer staan. Heb je hier iets aan? Vroeg hij aan Gruber. Nee, mijn orgelmuziek past niet op zo’n kleine gitaar’ zuchtte Gruber. Maar de priester kwam met nog een idee: Hij pakte een gedicht uit de kast dat hij 2 jaar daarvoor had geschreven. ‘Misschien kun je hier muziek bij maken?’ Zo gezegd zo gedaan, Gruber maakte er een stuk van voor solo zangers met koor en gitaarbegeleiding.

Zo kwam het dat de allereerste uitvoering van Stille Nacht plaatsvond in zijn kerkje in het Oostenrijkse Obendorf. Mohr en Gruber zongen het lied met de gitaar en een klein kinderkoor.

 

Beroemde kersthit

Later is het lied over de wereld verspreid en in meer dan 40 talen vertaald.

In Oberndorf komen ieder jaar zo'n 150.000 toeristen, die naast de kapel de vele souvenirwinkeltjes en het plaatselijke museum bezoeken. Daar kun je de gitaar zien waarmee het lied voor de allereerste keer is uitgevoerd. ‘Stille Nacht’ is inmiddels de beroemdste kersthit aller tijden geworden.