Wilhelm Tell Klankspel

Een klankspel is een kunstvorm met tekst, geluiden en muziek.

De tekst kan zijn: een verhaal, een gedicht of losse zinnen en woorden

De geluiden en de muziek maken de sfeer en ondersteunen de tekst.

De vorm is vrij: tekst, muziek en geluid kunnen apart van elkaar klinken en soms tegelijk.

Belangrijk is een goede opbouw en spanningsboog. Daarbij is het tempo belangrijk: ga niet te snel naar het volgende, maar zorg ook dat het niet saai wordt.

Elke groep maakt een kort klankspel bij 1 scène van het verhaal.

 

Schrijf eerst de tekst. Kies voor een verteller of meerdere personages die de tekst uitpreken. Wordt het een verhaal, gedicht of losse woorden / zinnen?

Voeg daarna de geluiden / muziek toe en kijk hoe je dit alles kunt combineren.

Het verhaal is verdeeld in 5 scènes:

1. Marktplein in Altdorf. Allerlei soorten mensen komen voorbij en buigen voor de hoed. De landvoogd Gessler komt met zijn soldaten naar het dorp. Wilhelm Tell loopt langs de hoed zonder te buigen. De landvoogd wordt boos en roept hem bij zich.

 

2. De landvoogd gaat tekeer tegen Tell en wil hem ter dood veroordelen. Walter verdedigt zijn vader en vertelt over het appels schieten. De landvoogd lacht en doet het voorstel om de appel van Walter's hoofd te schieten. 

3. Walter staat tegen de boom, Tell richt zijn pijl, maar durft niet en smeekt om genade. Walter moedigt hem aan. Het wordt stil op het plein. Hij legt aan, de pijl zoeft door de lucht en klieft de appel doormidden. Luid gejuich.

4. De sfeer wordt grimmig. De soldaten nemen Tell mee op het schip. Een storm steekt op en het schip slingert alle kanten op. Tell wordt losgemaakt en bestuurt het schip. Vlak voor de haven springt hij van boord en verdwijnt in de bergen. 

 

5. Een mooie zonnige dag. Nietsvermoedend rijdt Gessler op zijn paard naar de burcht. Tell zit verstopt achter een heuvel op hem te wachten. Als hij dichtbij genoeg is, schiet hij zijn pijl af. De pijl treft Gessler in de borst.

Terwijl hij zijn laatste adem uitblaast beseft de landvoogd van wie deze pijl afkomstig was.

Bedenk zelf een einde: Wat doet Wilhelm Tell hierna?