top of page

Klik op een button om naar de hoek te gaan

Herfsthoek button.png
Sinthoek button.png
Kersthoek button.png

Muziekhoek

Muzikale hoeken voor kleuters met een thema

De muziekhoek

Je hebt vast verschillende hoeken in je kleuterlokaal ingericht zoals de huishoek, de taalhoek, de rekenhoek of de techniekhoek. Een muziekhoek zie je niet zo vaak, maar is een ontzettend leuke en leerzame aanvulling. Nu denk je misschien meteen ‘maar een muziekhoek, dat betekent toch herrie?’ Stil zal het er zeker niet zijn maar met de juiste afspraken hoeft dit zeker geen ‘herrie’ te worden. Het is ook een beetje een mindset. In de huishoek zal het ook niet altijd even rustig zijn. Accepteren dat er geluid (=muziek) uit de muziekhoek komt is al een eerste stap. Hoe ga je te werk:

 

Wat komt er in de muziekhoek te liggen?

Wij geven per thema een heleboel ideeën. Misschien wel zoveel ideeën dat ze niet meteen allemaal tegelijk in de muziekhoek passen. De kinderen zien anders door de bomen het bos niet meer en dan kan het inderdaad wel eens tot een kakofonie leiden. Wissel dus materialen, instrumenten, foto’s en kaartjes af. Daarover geven we per hoek tips mee. 

 

Zijn er instructies nodig?

Dat is aan jou als leerkracht. Lijkt het je geweldig om de kinderen zelf te laten ontdekken hoe ze muziek kunnen ontwerpen en maken met de spullen die ze krijgen aangereikt? Vooral doen! Wil je liever wat structuur? Geef dan de eerste dag een korte instructie aan een paar kinderen. Deze kinderen kunnen het de volgende dag weer uitleggen aan het volgende groepje wat in de muziekhoek mag spelen. Natuurlijk kun je het ook van de opdracht af laten hangen of je instructie nodig vindt.

 

En hoe nou die herrie voorkomen?

Geluid zal er moeten klinken, dus richt de muziekhoek bij voorkeur in op een plek waar dat ook mag. Dus niet naast een tafel waar kinderen rekenopdrachten of een Cito moeten maken. In de gang is helemaal fijn, omdat daar meestal vrij wordt gespeeld en er ook andere groepen gebruik van kunnen maken. Het is ook in groep 3 en 4 nog heel erg fijn om af en toe in de muziekhoek te mogen werken natuurlijk. Maak ook goede afspraken met de kinderen. Af en toe een luid geluid mag natuurlijk, maar niet de hele tijd. Zachte muziek is ook erg mooi. Gooien of slaan met instrumenten is natuurlijk ten strengste verboden! Laat kinderen ook niet de hele dag door in de muziekhoek spelen. Een half uur per dag inplannen is prima om het geluid te leren accepteren.

 

Veel plezier met de muziekhoek!

Reacties, en eventueel foto's of filmpjes zijn van harte welkom.

bottom of page