top of page
Bekijk deze les op een desktop, laptop of tablet. De mobiele versie geeft niet alles weer.

Middenbouw

Groep 3-4

2 lessen van ongeveer 45 minuten 

 

Programma

Les 1 Verhaal, Kijken, Spelen

Les 2 Zingen en Bewegen, Maken

 

Materiaal

  • schud-eitjes of andere kleine shakers;

  • jinglesticks (schellenraam / beatring / tamboerijn / bellenkrans / triangel);

  • claves (ritme stokjes / drumstokken / andere (zacht klinkende) houten instrumenten);

NB. Deze les kan ook zonder instrumenten:

  • claves = potlood op tafel;

  • shakers = zelfgemaakte shakers;

  • tamboerijn = klappen of klappen met een vel papier in 1 hand.

 

Bijlagen

Clara zit verdrietig naast het poppenbed. Dan gebeurt er iets wonderlijks... Het verhaal van de Notenkraker, de dans en de muziek zijn klassiekers die nog steeds generaties laten wegdromen in een sprookjeswereld waar alles mogelijk lijkt. Een bekende melodie hieruit is de Russische dans. Met deze muziek gaan we meespelen en erbij bewegen. En we ontwerpen een eigen versie van het dansliedje.

de notenkraker.png

LES 1

Verhaal

Vertel het verhaal uitgebreid in je eigen woorden. De tekst bij de plaatjes is slechts een korte samenvatting. Na het verhaal blik je terug op de reis die Clara en de Notenkraker maakten door diverse landen. Eén van deze landen was Rusland, waar ze kennis maakten met de Russische dans. Daarbij maken mannelijke dansers hoge sprongen en andere acrobatische bewegingen. 

 

Kennismaken

Kijk samen naar 1 of 2 dansfilmpjes. Wie van de kinderen kan er ook een bijzondere dans-move of acrobatisch trucje? Nodig ze uit om dat te komen voordoen voor in de klas.

 

Spelen

Oefen de partituur met bodysounds in 3 groepen

  1. kruis = klappen;

  2. gele achthoek = stamp of slag op heupen; 

  3. ovaal = tsjjh (beatbox geluid met de mond).

 

Ruil van partij. Oefen de laatste regel apart, eerst langzaam, dan steeds sneller.

Hierna kun je de instrumenten uitdelen of met de bodysounds meespelen met de video.

Ruil weer regelmatig van partij, zodat je het speelstuk een paar keer kunt doen.

Reflecteer tijdens het oefenen en het meespelen op wat er goed ging, moeilijk is, waar je samen op wilt letten, hoe je de instrumenten het beste kunt vasthouden en bespelen.

 

Reflecteren

Speel de partituur nog een keer en maak een opname op je telefoon. Laat het horen en reflecteer. ‘Wat ging er goed en wat kan er misschien de volgende keer nog beter?’

 

LES 2

Luisteren (pagina Spelen zingen en dansen)

Laat het lied horen. Wie herkent de melodie? Laat ter controle eventueel de muziek van de meespeelpartituur nogmaals horen en doe de bodysounds uit de vorige les mee.

 

Bewegen en Zingen

De kinderen gaan bewegen op het lied:

In het eerste dansje transformeren de kinderen van houten pop (Notenkraker) naar mens (Prins) en weer terug. Ze bewegen alle lichaamsdelen afzonderlijk. In de dansvariaties is de houten pop niet meer aanwezig. Zie verder de dansbeschrijving op de pagina en in de download. Nodig uit om ook mee te zingen. Oefen eventueel ook een keer zonder dans.

Doe daarna de dansvariatie. De verschillende lichaamsdelen gaan nu andere bewegingen maken, zoals beschreven in de dansinstructie. Je kunt de kinderen naar aanleiding van het filmpje ook zelf een beweging laten verzinnen.

 

Maken

Verdeel de klas in groepjes van vier leerlingen. Ze gaan nu zelf een dans ontwerpen door zes bewegingen te verzinnen met handen, hoofd, schouders/rug, heupen, knieën en voeten. Zie voor inspiratie de dansbeschrijving. 

Presenteren

Ieder groepje laat zijn creatie zien terwijl de rest van de klas het lied zingt. Mocht je hier te weinig tijd voor hebben dan kun je het ontwerpen en uitvoeren ook in een derde les doen.

Extra

- Kijk de eerste dansvideo's na het verhaal, de rest tussendoor op een ander moment. De 5e video, het concert kun je als luistermuziek aanzetten terwijl de kinderen er een tekening bij maken.

- Nog leuker is om de uitgave van Edwin Rutten gebruiken, waarin het verhaal verteld wordt met de muziek erbij. Deze is te beluisteren via Spotify  

Informatie

De Notenkraker is een ballet uit 1892 op muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

De oorspronkelijke choreografie, gebaseerd op een sprookje van de Duitse schrijver E.T.A. Hoffmann, was van Marius Petipa en Lev Ivanov.

bottom of page